can you give horse ivermectin to goats ivomec dosage quanox gotas para ácaros ivermectina vademecum argentina ivermectina nombre comercial uruguay is ivermectin now legal in south africa buy ivermectin 12 mg tablet online

Rijles vanaf 16,5 jaar

Sinds november 2011 gelden nieuwe regels. Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit tijdelijke experiment heet 2toDrive.

Theorie-examen vanaf 16 jaar
Jongeren kunnen zich vanaf 16 jaar inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij de reguliere examens.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar
Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen via een rijschool naar keuze. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen. Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

Rijexamen vanaf 17 jaar
Jongeren kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Om rijexamen te mogen doen, moeten ze wel een theoriecertificaat hebben. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij normale examens.

Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

Met het rijbewijs mogen de jongeren ook op een brommer of scooter rijden. Hierbij hoeven zij niet begeleid te worden door hun coach.

Het rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs geldt niet in het buitenland, totdat de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Eisen aan bestuurder
De bestuurder moet na het slagen voor het praktijkexamen tot zijn 18e jaar:

  • voldoen aan de gebruikelijke eisen die aan een bestuurder worden gesteld;
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderspas;
  • minimaal 1 geregistreerde begeleider (coach) hebben.

Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas
Jongeren vanaf 17 jaar kunnen maximaal 5 personen opgeven als coach. De coaches komen op 1 externe link: begeleiderspas te staan. Tot hun 18e jaar mogen de jongeren alleen autorijden als 1 van deze coaches naast hen zit. Ook de externe link: coaches moeten aan eisen voldoen.

Minder verkeersdoden door begeleid rijden
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

2toDrive is een tijdelijk experiment
2toDrive is per 1 november 2011 ingevoerd als experiment door de regering. Het experiment duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.

  • 2toDrive blijkt twee jaar na invoering groot succes! Twee jaar na invoering van de proef voor begeleid rijden, oftewel 2toDrive, blijken maar liefst 45.000 jongeren op hun 17e al het rijbewijs te hebben gehaald.
    BOVAG